Ambassade van België in Indonesië
Home Op reis in Indonesië Inreisvoorwaarden voor Indonesië: wijziging

Inreisvoorwaarden voor Indonesië: wijziging

Ten gevolge van een wijziging in de afgifte van Indonesische toeristenvisa voor Belgische onderdanen, wenst de Ambassade van België hieronder uw aandacht te vragen voor de nieuwe geldende procedures zoals momenteel gekend. U zal binnenkort de officiële informatie vinden op de websites van de Indonesische ambassades in Brussel en Den Haag.

Sinds 10 juni 2015 is een Visa On Arrival niet meer nodig voor de Belgische toeristen die maximaal 30 dagen in Indonesië wensen door te brengen. Dit geldt dus normaliter enkel voor zuiver toeristische verblijven, en voor reizigers die ook tegelijkertijd niet-toeristische activiteiten voorzien in Indonesië wordt er aangeraden een som van 35 USD (zie hierna: Visa On Arrival) mee te nemen. Specifieke regels bestaan voor journalisten.

Deze vorm van toegang tot dertig dagen verblijf kan echter in geen geval verlengd noch omgezet worden in om het even welke andere vorm van verblijfsmachtiging. Bovendien is deze procedure beperkt tot een bepaalde lijst van grensposten en enkel toepasselijk indien het Belgisch paspoort nog minstens één blanco bladzijde bevat. Deze procedure is niet geldig voor de houders van een voorlopig paspoort.

1. Grensposten die onder de nieuwe regelgeving vallen en waar Belgische onderdanen, mits naleving van de hierboven vermelde voorwaarden, visumvrij toegang hebben tot Indonesië:

  • Internationale luchthavens: Soekarno-Hatta luchthaven in Jakarta, Ngurah Rai luchthaven in Bali, Kualanamu luchthaven in Medan, Juanda luchthaven in Surabaya, Hang Nadim luchthaven in Batam en Lombok International Airport in Lombok.
  • Internationale havens: haven van Sri Bintanura in Tanjung Pinang, haven van Batam Center in Batam, haven van Sepkupang in Batam en haven van Tanjung Uban.

2. Aan de volgende overige grensposten dient nog altijd een Visa On Arrival (35 USD) te worden aangevraagd:

  • Luchthavens: Halim Perdana Kusuma luchthaven in Jakarta, Polonia luchthaven in Medan, Sam Ratulangi luchthaven in Manado, Tabing luchthaven in Padang, Adisucipto luchthaven in Yogyakarta, Adisumarno luchthaven in Surakarta, Selaparang luchthaven in Mataram, Sepinggan luchthaven in Balikpapan, Hasanuddin luchthaven in Makassar en Eltari luchthaven in Kupang.
  • Havens: haven van Belawan in Medan, haven van Tanjung Priok in Jakarta, haven van Tanjung Perak in Surabaya, haven van Benoa in Bali, haven van Sibolga (Noord-Sumatra), haven van Jayapura (Papoua), haven van Teluk Bayur in Padang, haven van Bitung, haven van Tanjung Balaikarimum, haven van Tanjung Mas in Semarang, haven van Port Tenau in Kupang, haven van Pare-Pare en haven van Soekarno-Hatta in Makassar.

Dit Visa On Arrival voor Indonesië kost 35 USD voor een visum van 30 dagen en is maximaal één maal verlengbaar, op voorwaarde nog minstens over één blanco pagina te beschikken in het Belgisch paspoort. Het is aanbevolen dit bedrag in cash valuta te voorzien om op die manier een nadelige wisselkoers of een gebrek aan wisselgeld ter plaatse te vermijden.

Toeristen die langer dan 30 dagen in Indonesië wensen door te brengen zonder het land te verlaten kunnen dit visum bij aankomst aanvragen, ook op de grensposten waar het nieuwe visumvrije beleid van toepassing is (supra 1). Gelieve daarbij wel in acht te nemen dat het paspoort in dat geval minstens nog 6 maanden geldig dient te zijn vanaf datum van intrede in Indonesië, zoniet zal de reiziger aan de grens door de immigratie worden teruggestuurd. Gelieve er eveneens op te letten dat het paspoort nog voldoende pagina’s bevat voor het aanbrengen van dit visum.

Iedere buitenlander die zich nog in Indonesië verblijft na het vervallen van zijn visum is onderhavig aan de betaling van een boete van 300.000 rupiahs (ong 30 USD) per dag (’’overstay’’) en dat gedurende de eerste 60 dagen van overschrijding van het visum. Bij verdere overschrijding bedraagt de maximumboete 500 miljoen rupiahs (ong 52.590 USD). De immigratiediensten besteden hieraan, vooral bij de check-in op de luchthavens, bijzondere aandacht en geen enkele uitzondering wordt toegestaan. Een buitenlander die zijn visum heeft overschreden wordt geweigerd het land te verlaten zolang hij de betrokken boete niet heeft betaald en riskeert zelfs gevangenisstraf indien hij zijn situatie niet snel in regel brengt.

Voor Papoua (waarvoor niet-noodzakelijke reizen alsnog afgeraden blijven, zie http://indonesia.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis) moet een toelating gevraagd worden bij het Indonesische Ministerie van Buitenlandse Zaken te Jakarta. Deze toelatingen worden toegekend al naargelang het geval en in functie van het doel van de reis.

Accommodatie van buitenlanders:

De Indonesische wetgeving verplicht alle burgers die buitenlanders accommodatie aanbieden om dit binnen de 24 uur aan te geven bij de lokale politie of de wijkverantwoordelijke, en dat op straffe van boete of gevangenisstraf. Wij bevelen u dus ten sterkste aan deze wet te respecteren wanneer een politieagent of een wijkverantwoordelijke zich op uw verblijfplaats (huurwoning) aanbiedt, door uw identiteit kenbaar te maken en een kopij aan te bieden van uw paspoort en visum. Bij niet-naleving van deze wet komt het soms voor dat politieagenten of wijkhoofden ter plekke een onmiddellijke betaling eisen van meerder miljoenen rupiahs (meerdere honderden euro’s). Wij raden u dan ook ten sterkste aan om voor elk betaald bedrag een geschreven ontvangstbewijs van het politiekantoor te vragen, met vermelding van de naam van de politieagent die het bedrag van u in ontvangst heeft genomen.

Het consulaire team op de Ambassade blijft tot uw beschikking indien u verder nog vragen ter zake zou hebben.

Patrick Herman 
Ambassadeur van België