Ambassade van België in Indonesië
Home Consulaire diensten Legalisatie van documenten

Legalisatie van documenten

Een document dat in het ene land officieel en legaal is, is dat niet automatisch in het andere. Veel documenten moet u laten legaliseren om ze in een ander land te kunnen gebruiken.

De legalisatie slaat op de controle van de oorsprong van een document. Legalisatie is een officiële bevestiging van de authenticiteit van de handtekening van de ambtenaar op een document, of van het zegel of de stempel op een document.

Niet enkel de handtekening van degene die het stuk afgaf wordt gelegaliseerd maar bij uitbreiding wordt ook de handtekening van een legaliserend ambtenaar gelegaliseerd. Elke handtekening, elk zegel of elke stempel wordt gelegaliseerd door diegene die daarvoor bevoegd is en die de handtekening, het zegel of de stempel kent. Dit verklaart waarom vaak verscheidene legalisaties - in een welbepaalde volgorde - nodig zijn.

Een land kan aangesloten zijn bij een legalisatieverdrag dat afspraken bevat over hoe landen elkaars officiële documenten accepteren. Een groot aantal landen is aangesloten bij het “Apostilleverdag” van Den Haag van 5 oktober 1961. Er is dan maar 1 legalisatie nodig door middel van een apostillestempel.

 
Procedure voor Indonesië

I. Legalisatie van het originele document achtereenvolgens door:

 1. Departemen Hukum dan H.A.M. (Ministry of Law and Human Rights)
  Legalisation Section
  Gedung Ciks. Jl. Cikini Raya No. 84-86, Jakarta Pusat
   
 2. Departemen Luar Negeri (Ministry of Foreign Affairs)
  Directorate of Consular Affairs - Legalisation Section
  Jl. Taman Pejambon 6, Jakarta Pusat

Opgelet: Een huwelijksboekje (Buku Nikah) afgegeven bij een islamitisch huwelijk moet eerst gewettigd worden bij het Ministerie van Religieuze Zaken in Jakarta (Ministry of Religious Affairs - Departemen Agama).

 
II. Vertaling door een beëdigd vertaler

 • Lijst van beëdigde vertalers in Jakarta
 • Indien de vertaling van uw documenten nodig is voor een visumaanvraag, of nationaliteitsdossier bij de Ambassade van België in Jakarta, dan kunt u een beroep doen op de diensten van een van de vertalers in bovenvermelde lijst.
 • Indien de vertaling van uw document bestemd is voor een overheidsdienst in België zoals een Belgische gemeente (b.v. overschrijving geboorte-, huwelijks-, echtscheidings-, of overlijdensakte) dan dient u een beroep te doen op een beëdigd vertaler in België (de rechtbanken in België kunnen u een lijst bezorgen).

 
III. Legalisatie van de vertaling achtereenvolgens door:

 1. Departemen Hukum dan H.A.M. (Ministry of Law and Human Rights)
  Legalisation Section
  Gedung Ciks. Jl. Cikini Raya No. 84-86, Jakarta Pusat
   
 2. Departemen Luar Negeri (Ministry of Foreign Affairs)
  Directorate of Consular Affairs - Legalisation Section
  Jl. Taman Pejambon 6, Jakarta Pusat

 
IV. Legalisatie van het originele document en de vertaling door de Ambassade in Jakarta

 

Voor legalisatie van documenten op de ambassade, gelieve een online afspraak te maken.

Voor de kostprijs van een legalisatie: zie consulaire tarieven

 
Lees meer